bigos - mój pamiętnik, wspomnienia, uczucia, przeżycia ...
Witam
Chciałbym Wam zaproponować moim zdaniem prosty przepis na smaczny chleb.
W tym przypadku upieczony rękami mojej żony ;)
1/2 kg M±ki ( pół pszennej pełnoziarnistej/pół m±ki graham)
2 szklanki letniej wody
5dag drożdży
1jajko
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki cukru - dodać do drożdży
1szklanka płatków owsianych
1,5 łyżki słonecznika
Tłuszczem wysmarować blachę i posypać m±k±
Woda +drożdże+sól + cukier poł±czyć
Do miski wsypać m±ki, płatki, słonecznik jajko i do tego wlać te rozmieszane drożdże i mieszać mikserem.
Włożyć do formy "keksówki" długa 35cm. Piec w 170* 70 - 80 minut.
Po upieczeniu zaraz wyj±ć z formy i odwracać kilka razy aby odparowało.
Można dodać różne inne nasiona i zioła wedle uznania i eksperymentować
Zał±cznik 37400 Zał±cznik 37401 Zał±cznik 37402
Smacznego
Odgrzeje temat :) Kto z Was robił sam fuczki .Przepisow sporo , ale zasadniczo chodzi mi o to czy : kapusta gotowana czy nie gotowana , i czy dodajecie tartego ziemniaka ? Jadlem ostatnio w Cisnej , i powiem szczerze ze , byly takie sobie . A moze wiecie gdzie zjesc najlepsze ?
Co do fuczek to robiłem takie zarówno z ziemniakami jak i bez. Oba rodzaje bardzo smaczne. Kapustę również dawałem raz duszon± a raz surow± i osobi¶cie mi bardziej smakuje wersja z kapust± surow±. Jest bardziej wyrazista w smaku.
Tak tez myslalem , ze trzeba obie wersje zrobic :) Dzieki kolego , juz wiem co dzisiaj na obiad bedzie :D
http://forum.bieszczady.info.pl/show...l=1#post164701
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl brytfanna.keep.pl
Chciałbym Wam zaproponować moim zdaniem prosty przepis na smaczny chleb.
W tym przypadku upieczony rękami mojej żony ;)
1/2 kg M±ki ( pół pszennej pełnoziarnistej/pół m±ki graham)
2 szklanki letniej wody
5dag drożdży
1jajko
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki cukru - dodać do drożdży
1szklanka płatków owsianych
1,5 łyżki słonecznika
Tłuszczem wysmarować blachę i posypać m±k±
Woda +drożdże+sól + cukier poł±czyć
Do miski wsypać m±ki, płatki, słonecznik jajko i do tego wlać te rozmieszane drożdże i mieszać mikserem.
Włożyć do formy "keksówki" długa 35cm. Piec w 170* 70 - 80 minut.
Po upieczeniu zaraz wyj±ć z formy i odwracać kilka razy aby odparowało.
Można dodać różne inne nasiona i zioła wedle uznania i eksperymentować
Zał±cznik 37400 Zał±cznik 37401 Zał±cznik 37402
Smacznego
Odgrzeje temat :) Kto z Was robił sam fuczki .Przepisow sporo , ale zasadniczo chodzi mi o to czy : kapusta gotowana czy nie gotowana , i czy dodajecie tartego ziemniaka ? Jadlem ostatnio w Cisnej , i powiem szczerze ze , byly takie sobie . A moze wiecie gdzie zjesc najlepsze ?
Co do fuczek to robiłem takie zarówno z ziemniakami jak i bez. Oba rodzaje bardzo smaczne. Kapustę również dawałem raz duszon± a raz surow± i osobi¶cie mi bardziej smakuje wersja z kapust± surow±. Jest bardziej wyrazista w smaku.
Tak tez myslalem , ze trzeba obie wersje zrobic :) Dzieki kolego , juz wiem co dzisiaj na obiad bedzie :D
http://forum.bieszczady.info.pl/show...l=1#post164701