bigos - mój pamiętnik, wspomnienia, uczucia, przeżycia ...
Jestem mi³o¶nikiem serów. Od kilku lat pyta³em ró¿nych ludzi i degustowa³em wyrabiane w Bieszczadach sery.
Moja prywatna ocena jest taka: je¶li chodzi o ser kozi to najlepszy dla mnie ale i najdro¿szy jest ser z Wis³oka Wielkiego tutaj napisa³bym nawet ¿e w tym serze kozim jest 100% mleka koziego.
Je¶li chodzi o ser owczy to niez³y mo¿na nabyæ za Os³awic± jad±c od Komañczy (dobrze posolony za to dla mnie s³abo podwêdzony).
Zupe³nie zjadliwy jest te¿ ten zakupiony za Brzegami jad±c w kierunku Ustrzyk Górnych (dobrze podwêdzony za to dla mnie s³abo posolony).
Niez³ym zag³êbiem serowym jest miejscowo¶æ Smolnik ale trzeba mieæ szczê¶cie by ser tam kupiæ (czêsto mi siê zdarza ¿e sera po prostu nie ma - wykupiony).
Ja jad³em z Maniowa 11, zwanego niegdy¶ Szczerbanówk±.
Zarówno ser jak i chleb pochwalê.
Jednak¿e smakoszem nie jestem, na co dzieñ nie mam mo¿liwo¶ci kupowania takich specja³ów, na pewno nie jestem w stanie porównaæ z innymi wytwórcami
Pierwszy raz kupilam sery pod Wetliñsk± na stoisku po prawej stronie jak jedzie sie w kierunku Wetliny i stoiska pilnuje owczarek podhalañski Zuza .Sery s± wy¶mienite - i bundz na wagê i "oscypki " i feta w s³oikach .Po prostu poezja smaku :-D Teraz ju¿ jestem sta³± klientk± tego miejsca
nigdy nie zapomnê tego smaku bundza w powrocie ze szlaku. Miêciutki, wodnisty, mniam.
sery kozie polecam z dwóch miejsc:
1. dawna "Szczerbanówka" czyli obecny maniów 11 u jankesa w Bieszczadach
2. Wis³ok wielki - po lewej stronie jad±c od Komañczy - dobrze oznaczony
Liskowate. Kiedy¶ tam kupowa³em sery i rozkoszowa³em siê nimi, ...ale czy jest tam jeszcze sprzeda¿ ?
Pierwszy raz kupilam sery pod Wetliñsk± na stoisku po prawej stronie jak jedzie sie w kierunku Wetliny i stoiska pilnuje owczarek podhalañski Zuza .Sery s± wy¶mienite - i bundz na wagê i "oscypki " i feta w s³oikach .Po prostu poezja smaku :-D Teraz ju¿ jestem sta³± klientk± tego miejsca
To kupila¶ sery Nikosa, wetlinskiego autentycznego Greka... ¦wietne s±, polecam, szczególnie bunc. I wêdzony tez cool :)
Bundz zwany jest chyba te¿ serem hetmañskim , a sam Nikos - bardzo sympatyczny ,mi³y - oby takich ludzi wiêcej na swiecie a bêdzie lepszy
Pan Nikos kiedy¶ na pytanie: a co to za serek? odpowiedzia³: dwa miesi±ce temu to by³ bunc. :D
Kupili¶my, smakowa³ wy¶mienicie.
He, he...tak mi to wspomnienia pobudzi³o z holenderskich wycieczek...
Wyobra¼cie sobie kawa³ek najpodlejszego sera ¿ó³tego, który le¿y byle gdzie przez jakie¶ 2-3 tygodnie, obsychaj±c i zje³czawszy siê, staj±c siê tward± imitacja ¶mierdz±cej podeszwy ... staje siê jednym z najdro¿szych gatunków w wyspecjalizowanym sklepie serowym.
Bieszczadzie sery napewno lepsze ni¿ zakopiañskie lecz niestety s± one z mleka krowiego i owczego
Bieszczadzie sery napewno lepsze ni¿ zakopiañskie lecz niestety s± one z mleka krowiego i owczego nie wszystkie - w Maniowie s± na pewno z mleka koziego (sam widzia³em i jad³em mniam, mniam mniam......)
Zgadzam siê, ¿e w Maniów 11 u Jankesa w Bieszczadach s± sery niepowtarzalne w smaku i tylko z koziego mleka bez jakichkolwiek domieszek innego mleka.
Nie jestem jakim¶ szczególnym znawc± serów, wiêc nie jestem te¿ w stanie oceniæ z jakiego mleka i w jakich proporcjach dany ser jest rzeczywi¶cie zrobiony. Kierujê siê jedynie kryterium: smakuje mi, b±d¼ nie; mniej albo bardziej. Pod tym wzglêdem ceniê sobie zw³aszcza tzw.hucu³a. Natomiast wydaje mi siê, ¿e sery w Bieszczadach s± dro¿sze ni¿ np. w okolicy Tatr (my¶lê tu zw³aszcza o tzw. oscypkach). Zastanawiam siê, z czego to mo¿e wynikaæ. Popularno¶ci Bieszczad i rozwoju ruchu turystycznego na tym terenie w ostatnich latach? Mniejszej poda¿y (mniejszych mo¿liwo¶ci produkcyjnych miejscowych wytwórców)? A mo¿e tylko mi siê wydaje, ¿e w Bieszczadach jest dro¿ej...:smile:
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl brytfanna.keep.pl
Moja prywatna ocena jest taka: je¶li chodzi o ser kozi to najlepszy dla mnie ale i najdro¿szy jest ser z Wis³oka Wielkiego tutaj napisa³bym nawet ¿e w tym serze kozim jest 100% mleka koziego.
Je¶li chodzi o ser owczy to niez³y mo¿na nabyæ za Os³awic± jad±c od Komañczy (dobrze posolony za to dla mnie s³abo podwêdzony).
Zupe³nie zjadliwy jest te¿ ten zakupiony za Brzegami jad±c w kierunku Ustrzyk Górnych (dobrze podwêdzony za to dla mnie s³abo posolony).
Niez³ym zag³êbiem serowym jest miejscowo¶æ Smolnik ale trzeba mieæ szczê¶cie by ser tam kupiæ (czêsto mi siê zdarza ¿e sera po prostu nie ma - wykupiony).
Ja jad³em z Maniowa 11, zwanego niegdy¶ Szczerbanówk±.
Zarówno ser jak i chleb pochwalê.
Jednak¿e smakoszem nie jestem, na co dzieñ nie mam mo¿liwo¶ci kupowania takich specja³ów, na pewno nie jestem w stanie porównaæ z innymi wytwórcami
Pierwszy raz kupilam sery pod Wetliñsk± na stoisku po prawej stronie jak jedzie sie w kierunku Wetliny i stoiska pilnuje owczarek podhalañski Zuza .Sery s± wy¶mienite - i bundz na wagê i "oscypki " i feta w s³oikach .Po prostu poezja smaku :-D Teraz ju¿ jestem sta³± klientk± tego miejsca
nigdy nie zapomnê tego smaku bundza w powrocie ze szlaku. Miêciutki, wodnisty, mniam.
sery kozie polecam z dwóch miejsc:
1. dawna "Szczerbanówka" czyli obecny maniów 11 u jankesa w Bieszczadach
2. Wis³ok wielki - po lewej stronie jad±c od Komañczy - dobrze oznaczony
Liskowate. Kiedy¶ tam kupowa³em sery i rozkoszowa³em siê nimi, ...ale czy jest tam jeszcze sprzeda¿ ?
Pierwszy raz kupilam sery pod Wetliñsk± na stoisku po prawej stronie jak jedzie sie w kierunku Wetliny i stoiska pilnuje owczarek podhalañski Zuza .Sery s± wy¶mienite - i bundz na wagê i "oscypki " i feta w s³oikach .Po prostu poezja smaku :-D Teraz ju¿ jestem sta³± klientk± tego miejsca
To kupila¶ sery Nikosa, wetlinskiego autentycznego Greka... ¦wietne s±, polecam, szczególnie bunc. I wêdzony tez cool :)
Bundz zwany jest chyba te¿ serem hetmañskim , a sam Nikos - bardzo sympatyczny ,mi³y - oby takich ludzi wiêcej na swiecie a bêdzie lepszy
Pan Nikos kiedy¶ na pytanie: a co to za serek? odpowiedzia³: dwa miesi±ce temu to by³ bunc. :D
Kupili¶my, smakowa³ wy¶mienicie.
He, he...tak mi to wspomnienia pobudzi³o z holenderskich wycieczek...
Wyobra¼cie sobie kawa³ek najpodlejszego sera ¿ó³tego, który le¿y byle gdzie przez jakie¶ 2-3 tygodnie, obsychaj±c i zje³czawszy siê, staj±c siê tward± imitacja ¶mierdz±cej podeszwy ... staje siê jednym z najdro¿szych gatunków w wyspecjalizowanym sklepie serowym.
Bieszczadzie sery napewno lepsze ni¿ zakopiañskie lecz niestety s± one z mleka krowiego i owczego
Bieszczadzie sery napewno lepsze ni¿ zakopiañskie lecz niestety s± one z mleka krowiego i owczego nie wszystkie - w Maniowie s± na pewno z mleka koziego (sam widzia³em i jad³em mniam, mniam mniam......)
Zgadzam siê, ¿e w Maniów 11 u Jankesa w Bieszczadach s± sery niepowtarzalne w smaku i tylko z koziego mleka bez jakichkolwiek domieszek innego mleka.
Nie jestem jakim¶ szczególnym znawc± serów, wiêc nie jestem te¿ w stanie oceniæ z jakiego mleka i w jakich proporcjach dany ser jest rzeczywi¶cie zrobiony. Kierujê siê jedynie kryterium: smakuje mi, b±d¼ nie; mniej albo bardziej. Pod tym wzglêdem ceniê sobie zw³aszcza tzw.hucu³a. Natomiast wydaje mi siê, ¿e sery w Bieszczadach s± dro¿sze ni¿ np. w okolicy Tatr (my¶lê tu zw³aszcza o tzw. oscypkach). Zastanawiam siê, z czego to mo¿e wynikaæ. Popularno¶ci Bieszczad i rozwoju ruchu turystycznego na tym terenie w ostatnich latach? Mniejszej poda¿y (mniejszych mo¿liwo¶ci produkcyjnych miejscowych wytwórców)? A mo¿e tylko mi siê wydaje, ¿e w Bieszczadach jest dro¿ej...:smile: