bigos - mĂłj pamiÄtnik, wspomnienia, uczucia, przeĹźycia ...
Masz daleko w góry ? Masz chęć na oscypka, ale takiego bez certyfikatu ? Zrób Sobie sam/sama :)
https://lh6.googleusercontent.com/-4...0/DSC_2452.JPG
Najpierw trzeba załatwić mleko, a łatwo nie jest. Takie ze sklepu się nie nadaje, jest za bardzo przetworzone. Mi
się udało prosto od farmera, zaraz po udoju i schłodzeniu, po 2 zł za litr. Tu 25 litrów.
https://lh4.googleusercontent.com/-m...0/DSC_2454.JPG
Trzeba zaopatrzyć się w podpuszczkę i chlorek wapnia, do kupienia na portalu aukcyjnym.
https://lh6.googleusercontent.com/-c...2/DSC_2457.JPG
Mleko należy podgrzać do 37 stopni, podobno jest to optymalna temperatura.
https://lh6.googleusercontent.com/-b...2/DSC_2458.JPG
Odpowiednią ilość podpuszczki rozpuścić w odrobinie zimnej wody i dodać do podgrzanego mleka wraz z odpowiednią
ilością chlorku wapnia, wymieszać i zostawić w spokoju na godzinę.
https://lh4.googleusercontent.com/-K...0/DSC_2461.JPG
Po godzinie mleko krzepnie, można przystąpić do dalszej obróbki.
https://lh3.googleusercontent.com/-4...0/DSC_2462.JPG
Skrzep należy rozdrobnić, im drobniej tym lepiej. Najlepiej jakąś siatką, ale z braku takowej może być to czym się
mieszało. Skrzep tzreba podgrzać do 45 stopni, żeby zaczął się kleić.
https://lh3.googleusercontent.com/-L...0/DSC_2464.JPG
Następnie trzeba porcjami wyłożyć na ściereczkę.
https://lh5.googleusercontent.com/-u...0/DSC_2465.JPG
I odcisnąć, im mocniej tym lepiej, a następnie wyciskać ręcznie.
https://lh3.googleusercontent.com/-7...0/DSC_2466.JPG
Następnie należy umieścić w foremce (dostępnej na portalu aukcyjnym) lub w siatce do wędzenia szynki.
https://lh4.googleusercontent.com/-j...0/DSC_2468.JPG
Serek wraz z foremką włożyć do zimnej wody na kilka minut, żeby się skleił, im zimniejsza tym lepsza. W tym czasie
wyrabiać następną porcję.
https://lh3.googleusercontent.com/-x...0/DSC_2470.JPG
Wyjęty z foremki ser włożyć na 24h do solanki. Solanka ma mieć takie stężenie, żeby ser zaczął w niej się unosić.
https://lh3.googleusercontent.com/-S...0/DSC_2472.JPG
Po 24h część sera może trafić do zalewy, reszta musi obeschnąć przynajmniej 24h, ale może być dłużej, ja obsuszam
48h na kratce w lodówce.
https://lh6.googleusercontent.com/--...0/DSC_2473.JPG
Wędzić 5h.
https://lh5.googleusercontent.com/-e...0/DSC_2474.JPG
Temperatura nie powinna przekroczyć 40 stopni bo się ser topiony zrobi.
https://lh4.googleusercontent.com/-S...0/DSC_2482.JPG
Tadaaam, jeść, ochać i achać. Z 25 litrów krowiego mleka około 10 serków 350 - 400g.
Hero, następnym razem jak się zobaczymy, to poproszę o próbkę smakową. ;) Serki wyglądają bardzo apetycznie... :D
Otóż drogi Sermaszyno , nie możesz tego nazwać oscypkiem, bo Ci Unia jego mać zabrania to raz, dwa, popełniłeś profanację... serek ma się wędzić na desce nad paleniskiem, i obsychać... wędzernia? faux paux... ale jak już ją masz to polecam nie do końca odkapany ser ze ściery wrzucić na miękko do wędzenia.. wyjdzie Ci "po huculsku" ...
może to HEROSER ? ...:mrgreen:...też mi brakuje tu tego szczypiącego oczy dymu ..ale chętnie bym zębiska wbił ..
może to HEROSER ? ...:mrgreen:...też mi brakuje tu tego szczypiącego oczy dymu ..ale chętnie bym zębiska wbił .. ...raczej SHERO ! :)
Kurtka na wacie, chylę czoła!
Wygląda smakowicie, jeszcze jakbyś podał przepis na zalewę to byłoby fajnie.
No i co - plus minus - oznacza "odpowiednia ilość podpuszczki" tudzież "odpowiednia ilość chlorku wapnia"... Szczypta? Szklanka? Ile na łopatę wejdzie? :P
Na zdjęciu ze słoiczkami są sery w dwóch rodzajach zalewy. Jeden z chili, mielonym i całymi suszonymi, drugi z ziołami prowansalskimi i ząbkami czosnku. Całość dopełnia oliwa z oliwek.
Odpowiednia ilość to w tym przypadku 1g podpuszczki na 20l mleka i 5g chlorku wapnia na 10 litrów.
dzięki za świetny foto-przepis! trzeba to koniecznie wypróbować, ojciec ma wędzarnie więc z niej skorzystam tylko wcześniej jeszcze przydałoby się koniecznie nazrywać niedźwiedziego czosnku. a formę z własnymi wzorkami spróbuję sama zrobić :>
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl brytfanna.keep.pl
https://lh6.googleusercontent.com/-4...0/DSC_2452.JPG
Najpierw trzeba załatwić mleko, a łatwo nie jest. Takie ze sklepu się nie nadaje, jest za bardzo przetworzone. Mi
się udało prosto od farmera, zaraz po udoju i schłodzeniu, po 2 zł za litr. Tu 25 litrów.
https://lh4.googleusercontent.com/-m...0/DSC_2454.JPG
Trzeba zaopatrzyć się w podpuszczkę i chlorek wapnia, do kupienia na portalu aukcyjnym.
https://lh6.googleusercontent.com/-c...2/DSC_2457.JPG
Mleko należy podgrzać do 37 stopni, podobno jest to optymalna temperatura.
https://lh6.googleusercontent.com/-b...2/DSC_2458.JPG
Odpowiednią ilość podpuszczki rozpuścić w odrobinie zimnej wody i dodać do podgrzanego mleka wraz z odpowiednią
ilością chlorku wapnia, wymieszać i zostawić w spokoju na godzinę.
https://lh4.googleusercontent.com/-K...0/DSC_2461.JPG
Po godzinie mleko krzepnie, można przystąpić do dalszej obróbki.
https://lh3.googleusercontent.com/-4...0/DSC_2462.JPG
Skrzep należy rozdrobnić, im drobniej tym lepiej. Najlepiej jakąś siatką, ale z braku takowej może być to czym się
mieszało. Skrzep tzreba podgrzać do 45 stopni, żeby zaczął się kleić.
https://lh3.googleusercontent.com/-L...0/DSC_2464.JPG
Następnie trzeba porcjami wyłożyć na ściereczkę.
https://lh5.googleusercontent.com/-u...0/DSC_2465.JPG
I odcisnąć, im mocniej tym lepiej, a następnie wyciskać ręcznie.
https://lh3.googleusercontent.com/-7...0/DSC_2466.JPG
Następnie należy umieścić w foremce (dostępnej na portalu aukcyjnym) lub w siatce do wędzenia szynki.
https://lh4.googleusercontent.com/-j...0/DSC_2468.JPG
Serek wraz z foremką włożyć do zimnej wody na kilka minut, żeby się skleił, im zimniejsza tym lepsza. W tym czasie
wyrabiać następną porcję.
https://lh3.googleusercontent.com/-x...0/DSC_2470.JPG
Wyjęty z foremki ser włożyć na 24h do solanki. Solanka ma mieć takie stężenie, żeby ser zaczął w niej się unosić.
https://lh3.googleusercontent.com/-S...0/DSC_2472.JPG
Po 24h część sera może trafić do zalewy, reszta musi obeschnąć przynajmniej 24h, ale może być dłużej, ja obsuszam
48h na kratce w lodówce.
https://lh6.googleusercontent.com/--...0/DSC_2473.JPG
Wędzić 5h.
https://lh5.googleusercontent.com/-e...0/DSC_2474.JPG
Temperatura nie powinna przekroczyć 40 stopni bo się ser topiony zrobi.
https://lh4.googleusercontent.com/-S...0/DSC_2482.JPG
Tadaaam, jeść, ochać i achać. Z 25 litrów krowiego mleka około 10 serków 350 - 400g.
Hero, następnym razem jak się zobaczymy, to poproszę o próbkę smakową. ;) Serki wyglądają bardzo apetycznie... :D
Otóż drogi Sermaszyno , nie możesz tego nazwać oscypkiem, bo Ci Unia jego mać zabrania to raz, dwa, popełniłeś profanację... serek ma się wędzić na desce nad paleniskiem, i obsychać... wędzernia? faux paux... ale jak już ją masz to polecam nie do końca odkapany ser ze ściery wrzucić na miękko do wędzenia.. wyjdzie Ci "po huculsku" ...
może to HEROSER ? ...:mrgreen:...też mi brakuje tu tego szczypiącego oczy dymu ..ale chętnie bym zębiska wbił ..
może to HEROSER ? ...:mrgreen:...też mi brakuje tu tego szczypiącego oczy dymu ..ale chętnie bym zębiska wbił .. ...raczej SHERO ! :)
Kurtka na wacie, chylę czoła!
Wygląda smakowicie, jeszcze jakbyś podał przepis na zalewę to byłoby fajnie.
No i co - plus minus - oznacza "odpowiednia ilość podpuszczki" tudzież "odpowiednia ilość chlorku wapnia"... Szczypta? Szklanka? Ile na łopatę wejdzie? :P
Na zdjęciu ze słoiczkami są sery w dwóch rodzajach zalewy. Jeden z chili, mielonym i całymi suszonymi, drugi z ziołami prowansalskimi i ząbkami czosnku. Całość dopełnia oliwa z oliwek.
Odpowiednia ilość to w tym przypadku 1g podpuszczki na 20l mleka i 5g chlorku wapnia na 10 litrów.
dzięki za świetny foto-przepis! trzeba to koniecznie wypróbować, ojciec ma wędzarnie więc z niej skorzystam tylko wcześniej jeszcze przydałoby się koniecznie nazrywać niedźwiedziego czosnku. a formę z własnymi wzorkami spróbuję sama zrobić :>